z13

Danmark har en lang tradition for komik og satire, og mange af landets mest elskede komikere har fundet sammen i grupper, der har sat deres præg på dansk underholdning. Fra klassisk revyhumor til nutidens satire, har komikergrupper formået at skabe latterkramper og uforglemmelige øjeblikke. I dette blogindlæg tager vi et kig på nogle af de største og mest indflydelsesrige danske komikergrupper gennem årene.

Dirch Passer og Kjeld Petersen: de store klassikere

Vi kan ikke tale om danske komikergrupper uden at nævne duoen Dirch Passer og Kjeld Petersen. Disse to legender revolutionerede dansk komik i 1950’erne og 60’erne med deres slapstick-humor, farverige karakterer og vilde improvisationer. Sammen skabte de en særlig kemi på scenen, som publikum elskede, og de opnåede kultstatus gennem deres mange revyer og samarbejder.

Deres sketch “Tømmerflåden” er stadig en af de mest ikoniske i dansk komikhistorie, hvor de to mænd, fanget på en tømmerflåde, skaber kaos og latter med deres absurde dialog. Deres komiske timing og samspil har inspireret generationer af komikere, og de betragtes som pionerer inden for dansk underholdning.

Klyderne: revyens rebeller

I 1970’erne opstod der en anden stor komikergruppe, nemlig Klyderne, som bestod af Jesper Klein, Leif Sylvester Petersen, Jesper Langberg og flere andre talenter. Gruppen var kendt for deres satiriske, skarpe og ofte politisk ladede humor. De satte fokus på samfundets absurditeter gennem revy- og sketchshows, hvor intet emne var helligt.

Klyderne blandede humor med samfundskritik på en måde, der både underholdt og fik publikum til at tænke. Deres skæve vinkler på politik og hverdagsliv gjorde dem til et frisk pust i en tid, hvor satire og samfundskritik begyndte at spille en større rolle i dansk kultur. Selvom Klyderne havde en kort levetid sammenlignet med andre grupper, er deres indflydelse på dansk satire utvivlsomt.

Linie 3: den komiske trio

Linie 3 er en af de mest populære komikergrupper i Danmark, og siden deres debut i 1979 har de leveret utallige shows, der har fyldt teatersale over hele landet. Gruppen består af Anders Bircow, Preben Kristensen og Thomas Eje, og de er kendt for deres rene og underholdende humor, der blander musik, komik og sketchshow. Deres shows er kendt for at være familievenlige og spænder bredt i emner, hvilket har gjort dem til favoritter hos både unge og gamle.

Linie 3 formår at kombinere fysisk humor med sproglige finurligheder og sangnumre, som gør deres shows varierede og dynamiske. De har skabt flere mindeværdige karakterer og scener gennem årene, og selvom de har haft flere pauser i deres karriere, vender de ofte tilbage til scenen med nye, opdaterede shows.

Ørkenens Sønner: de absurde gentleman-komikere

En af de mest succesrige og unikke komikergrupper i nyere tid er uden tvivl Ørkenens Sønner. Denne gruppe består af Søren Pilmark, Niels Olsen, Henrik Koefoed og Asger Reher, der i over 30 år har leveret absurd komik og musikalsk satire. Ørkenens Sønner er kendt for deres fez-hatte, gentleman-attituder og deres blanding af slapstick, musik og uforudsigelige sketches.

Ørkenens Sønner trækker på inspiration fra klassisk vaudeville og cabaret og kombinerer dette med en helt særlig dansk humor, der balancerer på grænsen mellem det sjofle og det sofistikerede. Deres shows er blevet kult blandt danske komediefans, og de er kendt for at kunne fylde store scener som Operaen og Forum, hvor publikum griner af deres parodier, ordspil og fjollede karakterer.

Deres seneste show, “Fingeren på Pølsen”, opføres i 2024 i byer som Greve og Esbjerg, og der er ingen tvivl om, at Ørkenens Sønner fortsat vil være en fast del af den danske humorscene i mange år fremover.

De Nattergale: musikalsk komik på højt niveau

I 1980’erne opstod en anden ikonisk gruppe, der for alvor satte deres præg på dansk humor: De Nattergale. Gruppen bestod af Carsten Knudsen, Viggo Sommer og Uffe Rørbæk, og de blev landskendte med deres julekalender “The Julekalender”, der første gang blev sendt i 1991. Med en kombination af dansk og engelsk, skøre karakterer og musikalsk komik blev De Nattergale hurtigt en fast del af danskernes jul.

Deres humor er ofte bygget på absurditet og fjollede sange, men der er også et tydeligt glimt i øjet og en kærlig latterliggørelse af både danske og internationale stereotyper. Deres julekalender har opnået kultstatus og bliver ofte genudsendt, men De Nattergale har også skabt flere album og shows, der har begejstret publikum.

Casper & Mandrilaftalen: absurd og innovativ TV-komik

I 1999 kom et program på dansk tv, som satte nye standarder for, hvor absurd og skør komik kunne være. Casper Christensen, Frank Hvam, Lars Hjortshøj og Lasse Rimmer stod bag “Casper & Mandrilaftalen,” der hurtigt fik kultstatus blandt de yngre tv-seere. Showet var kendt for sin uforudsigelige og kaotiske form, hvor karakterer, sketches og fuldstændig vanvittige indslag blev blandet i en cocktail af absurd humor.

“Mandrilaftalen” blev ikke en mainstream succes, mens det kørte, men siden da har det opnået ikonisk status, og de medvirkende har alle fået stor succes inden for dansk underholdning. Især Casper Christensen og Frank Hvam har fortsat deres samarbejde med serier som “Klovn”, der viderefører nogle af de absurde elementer fra deres tid i “Mandrilaftalen.”

Specialklassen: improvisation på højt plan

Specialklassen er en af de nyere komikergrupper, der har skabt sig et navn på den danske scene. Gruppen består af Kasper Le Fevre, Rasmus Søndergaard og Kasper Gattrup, og de har specialiseret sig i improvisationskomik, hvor publikum inddrages, og intet er planlagt på forhånd. Specialklassen har opnået stor popularitet med deres shows, hvor de med lynhurtige replikker og kreativt samspil formår at skabe hylende morsomme øjeblikke baseret på publikums forslag.

Deres talent for improvisation har gjort dem til en fast del af den danske komikscene, og de har også optrådt på tv, blandt andet som værter for Zulu Comedy Galla og deres eget program, “Tæt på Sandheden”.

Afslutning: komikergruppernes bidrag til dansk humor

Danske komikergrupper har gennem årene spillet en central rolle i udviklingen af den danske humorscene. Fra klassiske duoer som Dirch Passer og Kjeld Petersen til moderne trios som Specialklassen, har disse grupper givet os nogle af de største grin og mest mindeværdige øjeblikke i dansk underholdning. Deres forskellige stilarter, fra revy til absurd satire, viser den store bredde og kreativitet, der findes i dansk komik.