z13

Små drenge drømmer om at blive brandmænd eller politibetjente. De fleste små piger vil gerne være prinsesser. Når de kommer i teenageralderen, har disse ideer for de fleste mistet noget af glansen. Nu drømmer de fleste drenge om at bliver rockstjerner, og pigerne vil helst være skuespillere eller sangere. De fleste unge ved på dette tidspunkt, at disse drømme ikke er særlig realistiske. Men man har vel lov til at drømme, ikke?

Men hvordan bliver man virkelig skuespiller eller rockstjerne? I det virkelige liv? Det er der ingen faste opskrifter på. Men et er helt sikkert: Det starter næsten altid med en drøm.

At realisere en drøm er hårdt arbejde

Hvis du virkelig ønsker en kunstnerisk karriere, så starter det som regel med en helt uundværlig forudsætning: Talent.

Talent er en medfødt eller instinktiv begavelse. Det er ikke noget, du kan lære, men noget du enten har eller ikke har. Når dette er sagt, så kan du måske nogle gange godt komme i tvivl om, hvor vigtigt talent virkelig er. Fordi der findes en række kendte, som helt åbenlyst ikke er de mest talentfulde mennesker. Men et eller andet må de have, der adskiller dem fra mængden. Det kan være et bestemt udseende eller en bestemt karakteregenskab. Det kan også være, at de bare kender de rigtige mennesker, der kan og vil hjælpe dem videre.

Under stregen, så findes der adskillige måder, hvordan du kan kompensere for manglende talent på. Men du kan være helt sikker, at det under alle omstændigheder kræver hårdt arbejde og beslutsomhed, hvis du vil blive til noget indenfor skuespil, musik eller kunst. Der er nemlig rift om lige præcis disse pladser.

Uddannelse er en mulighed

Du kan vælge at gå uddannelsens vej. Der findes mange undervisningsinstitutioner, du kan vælge imellem. Fx teaterskoler, højskoler, efterskoler, endda produktionsskoler og i den akademiske ende musikkonservatorier, skuespil- og kunsthøjskoler og akademier. Langt fra alle succesfulde kunstnere, musikere og skuespillere er faktisk uddannede. Ikke mindst fordi talent er noget, som ikke kan læres.

Men de fleste har som minimum haft nogle kurser eller kortere bekendtskaber med kunstneriske undervisningsinstitutioner.

Så det er helt sikkert aldrig en dårlig ide, hvis du interesserer dig for de uddannelsesmuligheder der kunne være relevante for dig. Det er altid en god start. Udover talent har du nemlig også brug for branchekendskab og viden om de emner, der interesserer dig.

At tage en uddannelse kan sammenlignes med at plante nogle æbletræer. Dit talent svarer til de unge æbletræer. Haven, æbletræerne plantes i, det er skolen. Og så kræver det lidt, men konsekvent arbejde, så du kan høste dejlige æbler, når tiden er inde. Talent kan ikke læres, men det kan udvikles. Og det er dit job at gøre. Ligesom du skal pleje dine æbletræer, efter du har plantet dem. De skal vandes, gødskes, beskæres og beskyttes mod farer.

Til gengæld bliver du belønnet med æbler, så fine, som de ikke kan købes for penge.