z13

Har man skuespillerdrømme, er det for langt de flestes vedkommende en del af hverdagen at tage til casting på forskellige roller. Men en casting kan være en nervepirrende oplevelse – særligt hvis man er ny i branchen. For manges vedkommende handler det om øvelse for at blive rigtig god til at præstere under pres. Men der er også nogle gode, generelle tips, du måske kan få glæde af, næste gang du skal til casting. De tips kan du læse nedenfor.

Håndtryk

 

1. Kom til tiden. Og gerne før.

En casting minder på mange måder om en jobsamtale. Det er ikke kun det, du gør og siger under selve castingen, som instruktøren og/eller casteren bider mærke i. Din opførsel udenom castingen tæller også. Derfor er det eksempelvis vigtigt altid at komme til tiden og også gerne før. På den måde viser du engagement og viser, at du er mødefast og til at stole på, når man laver aftaler med dig. Det er et godt signal at sende og noget, der bliver lagt mærke til

2. Forbered dig grundigt.

En anden ting, der sender et godt og positivt signal til instruktør og/eller caster er, at du kan dit stof, når du møder op til castingen. Har du fået et tekst på forhånd eller er du i forvejen blevet bedt om at forberede noget, så mød velforberedt op. Lær gerne teksten udenad i en sådan grad, at du ikke har brug for at have teksten ved hånden under castingen – også selvom du er nervøs. Er du velforberedt, viser du, at du er engageret, og at man kan regne med, at du løser de opgaver, du bliver stillet. Det er et positivt signal at sende. Får du brug for teksten under castingen alligevel, er det dog ikke ensbetydende med, at castingen er forfejlet. Gør altid dit bedste fra start til slut.

3. Stil spørgsmål, hvis der er noget, du er i tvivl om.

Vær ikke bange for at stille spørgsmål i forbindelse med castingen. På den måde sørger du både for, at du selv ved, hvad du skal vide, men du viser også, at du er engageret og har sat dig ind i rollen. Samtidig viser du, at du tænker selvstændigt, og at du kan tage stilling til det stykke arbejde, du står overfor. Det demonstrerer selvtillid, hvilket altid er positivt i forbindelse med en casting. Spørgsmålene kan angå for eksempel angå praktiske ting, eller der kan være tale om spørgsmål til selve rollen eller den tekst, du er blevet givet. 

Teaterscene

4. Bed om efterkritik, hvis du får et afslag.

For mange med skuespillerdrømme er det at gå til casting som nævnt en del af hverdagen. For mange vil afslag desværre formentlig også være det. Vil man gerne have skuespillerdrømmen opfyldt, må man derfor på forhånd forberede sig selv på, at tingene ikke altid kan gå den vej, man ønsker. Ellers kan det være rigtig hårdt at få mange afslag og svært at vedligeholde motivationen. 

Det er desuden vigtigt at huske på, at et afslag ikke altid behøver udelukkende at være en negativ oplevelse. Ofte er der værdifuld erfaring i afslag, fordi du på den måde kan lære, hvordan du bliver bedre og dermed, hvordan du kan præstere bedre næste gang. For at få mest muligt positivt ud af en negativ oplevelse, er det vigtigt at huske at spørge om efterkritik, når du får et afslag. Spørg casteren eller instruktøren hvorfor, de ikke valgte dig til at spille rollen og hav deres feedback med i tankerne næste gang, du tager til casting. Mange store og succesfulde skuespillere har fået afslag gennem tiden, men er blevet bedre, fordi de har lært af deres fejl.